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LBT - Lebensmittel und Biotechnologie • Thema anzeigen - Gesammelte Prüfungsfragen, nach Datum sortiert
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 Betreff des Beitrags: Gesammelte Prüfungsfragen, nach Datum sortiert
 Beitrag Verfasst: 27.07.2022, 22:10 
Versuchskaninchen
Versuchskaninchen

Registriert: 02.07.2022, 09:51
Beiträge: 11
Hier kommen die alten Prüfungsfragen rein von vergangenen Prüfungen, aus dem Fragenkatalog. Ich habe die Fragen zusammengefasst, aber noch NICHT ausgearbeitet - es fehlen daher noch die Antworten.

Die Ausarbeitung mit den Antworten kommt in einen eigenen Thread; siehe den Thread "nebenan". Hier in diesem Thread sind daher nur mal die Fragen soweit.

In () Klammer das Datum - so kann man abschätzen wie wichtig manche Fragen sind. Die kommen häufiger, zum Beispiel Käse-Herstellung kommt fast immer; Bier kommt auch häufig.
(Ist nur teilweise sortiert, das manuell zu sortieren war doch etwas mühsam.)

1) Biotechnological production of erythritol (18.07.2022, 07.04.2022, 17.01.2022, 13.12.2021, 22.07.2021, 30.06.2021, 28.05.2021, 29.10.2020, 30.07.2020, 18.06.2020, 27.04.2020, 04.06.2019, 13.12.2016, 24.06.2016, 17.12.2015, 21.09.2015, 25.06.2015)

2) Structure and function of chymosin/rennet. What are its applications/use cases? Who is producing chymosin commercially? Enzymes used in cheese production? Describe how lab/chymosin is produced commercially.
What is the role of microorganisms in the course of cheese production? (18.07.2022, 07.04.2022, 17.01.2022, 13.12.2021, 22.07.2021, 30.06.2021, 28.05.2021, 29.10.2020, 30.07.2020, 18.06.2020, 27.04.2020, 04.06.2019, 13.12.2016, 24.06.2016, 17.12.2015, 21.09.2015, 25.06.2015)

3) What is Aspartame? How is it produced aka “enzymatic aspartame production”? What are its advantages and disadvantages? (18.07.2022, 04.06.2019, 07.06.2017, 13.12.2016, 24.06.2016, 17.12.2015, 13.11.2015, 25.06.2015)

4) Tryptophan: describe metabolic engineering to increased tryptophane production. Describe metabolic engineering with a focus on aromatic amino acids. (18.07.2022, 30.06.2021, 27.04.2020, 04.06.2019, 25.06.2015)

5) Fish fermentation: process, fish + salt, Fish + salt + Carbohydrates (18.07.2022)

6) Beer Yeast? Non-Saccharomyces beer yeasts? Describe the production process of Sake and differences to beer. Which aromas can be found in beer? Flavor of beer. Which components are responsible for the different sensory qualities of beer? Which are most important? Describe the domestication of beer yeasts. Which steps are typically necessary to produce beer? (18.07.2022, 08.02.2022, 24.06.2016, 30.06.2021, 09.07.2020, 27.04.2020, 04.06.2019, 18.06.2020, 13.12.2016, 30.07.2020, 29.10.2020, 25.06.2015, 17.12.2015, 09.06.2015)

7) Riboflavin biotechnological without GMOs. Describe a strategy to select for riboflavin-overproducing bacterial strains that avoids the construction of GMOs (18.07.2022, 07.04.2022, 08.02.2022, 18.06.2020, 28.05.2021)

8) Acetic acid fermentation by acetic acid bacteria (or other organisms), the production steps and enzymes involved (07.04.2022, 13.12.2021, 09.07.2020, 28.05.2021, 27.04.2020)

9) Name the critical steps in citric acid production by A. niger. Critial steps in Citrat production/Aspergillus (07.04.2022, 08.02.2022, 22.07.2021, 30.07.2020, 09.06.2015)

10) Describe the term Overflow metabolism. How does this work? (07.04.2022, 09.07.2020, 30.07.2020, 13.12.2016, 24.06.2016, 17.12.2015)

11) Enzymatic production of vanillin. Describe the biotechnological production of vanillin (01.03.2022, 08.02.2022, 22.07.2021, 27.04.2020, 24.06.2016, 09.07.2020)

12) Differences between Top/bottom fermentation (01.03.2022, 08.02.2022, 09.07.2020)

13) Kefir: characteristics of the product, production steps, Production of kefir, microorganisms, characteristics of the end producta (01.03.2022, 13.12.2021, 22.07.2021, 09.07.2020)

14) Carbohydrate utilization pathways of homofermenters, facultative and obligate heterofermenters among LAB (Lactic Acid Bacteria). LAB: describe the methabolic pathway and end products! Exopolysaccharides used by LAB: provide an overview. What are the main functions of EPS in nature? (01.03.2022, 15.07.2021, 13.12.2016, 24.06.2016, 07.06.2017, 18.06.2020, 04.06.2019, 29.10.2020, 13.11.2015, 25.06.2015, 17.12.2015, 09.06.2015)

15) Class I Bacteriocins, Nisin, effects on Gram+ and Gram- bacteria. Which classes of bacteriocins can be distinguished? How do they work? (01.03.2022, 15.07.2021, 07.06.2017, 24.06.2016, 13.11.2015, 09.06.2015)

16) Dough network: which enzymes are involved and explain their mechanism (01.03.2022, 15.07.2021, 21.09.2015)

17) Who or what is Agaricus Bisporus? Describe Champignon and Shiitake production. (08.02.2022, 15.07.2021)

18) Industrial Yeasts? What modifications are done to these yeasts typically? What applications can be mentioned for these yeast strains? (17.01.2022, 13.12.2016, 24.06.2016, 17.12.2015)

19) Folate: what is needed for the production, what does that mean for Lactic Acid Bacteria. Determination of bioavailability of folate (impact on dairy products Produced by LAB) (17.01.2022, 30.07.2020, 29.10.2020)

20) Milk? How does the enzyme Lactose dehydrogenase work? Lactose free milk: describe the technical process and the enzymes involved in its production (17.01.2022, 29.10.2020, 04.06.2019, 25.06.2015, 24.06.2016)

21) Tempeh? (13.12.2021, 22.07.2021)

22) Natural starter culter (NSC) and selected starter culture (SSC), difference, advantages of each. NSC – SSC: explain the pros and cons of each. (13.12.2021, 27.04.2020)

23) What are/is NSLAB? Describe Adjunct Nonstarter LAB. (22.07.2021)

24) Enzymes - how do enzymes catalyze chemical reactions? Describe how this works in dough, at “cross-linking”. (15.07.2021, 13.11.2015)

25) Single Cell Oils (15.07.2021)

26) Describe the production process for yogurt, the key metabolic processes and the characteristics of the final product. Which microorganisms are involved in this process? What is the (desired) end product? (24.06.2016, 18.06.2020, 09.06.2015)

27) Describe the process, the microbial activities and the potential problems of Sauerkraut production (28.05.2021)

28) What are Starting cultures? (30.06.2021)

29) Explain how reverse comparative genomics works. (24.06.2016)

30) Why are organic acids important in food biotechnology? How are organic acids employed? (24.06.2016, 09.06.2015)

31) Gamma-Decalacton: how is it relevant as a flavour and how is it produced? (21.09.2015)

32) Sauerkraut: describe how it is produced. What are its characteristics? Which microorganisms are contributing to its production? What is the difference towards Kimchi? (21.09.2015)

33) Was passiert bei Food Fermentations - metabolische und enzymatische Aktivität und Auswirkungen. (21.09.2015)

34) Vinegar: production process? Which microorganism is involved? (21.09.2015)


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